továbbtanulási tervek

Az utóbbi időben az agyam működésének felét a továbbtanulás témája fedi le, hiszen jövő ilyenkorra már olyan pontos terveimnek kellene lennie, hogy a fél jövőmet előre megjósolhassam. Szóval a jövőkép megszerzése céljából ebben a tizenegyedikes évben rengeteg önismereti projectbe kezdek bele, próbálok mindenhonnét informálódni, különböző eseményekre elmenni és beszámolókat olvasni. Szerencsére egyébként az osztályfőnököm is nagyon lelkes a témával kapcsolatban és azzal próbál segíteni a diákjainak, hogy a régi osztályából hív be egyetemistákat mesélni a tapasztalataikról. 
Ez egy összefoglaló poszt amúgy, a jelenleg fontolgatott lehetőségekről, meg egy próba, hogy rendszerezzem a gondolataimat, és ha a későbbiekben elakadnék, vagy távoli irányba sodródnék, vissza tudjak térni, és nyugodtan eljátszani a döntéseim előrelátható következményeivel.

1) Egyre jobban hajlok arra, hogy külföldön folytassam tovább a tanulmányaimat, annak okaként, hogy világot lássak, meg mert mindig is érdekeltek a különböző kultúrák, nyelvek, az utazás és a számomra idegen felfedezése. Emellett pedig foglalkoztat a gondolata annak, hogy kiszakadjak a megszokott környezetemből és tapasztaljak.
Ha nem is külföldi főiskolán kötök ki végül, abban biztos vagyok, hogy erasmusra mindenképp szeretnék menni majd és hogy a helyi egyetemnél mindenképp messzebb akarok tekinteni.

2) Nem tudom még, hogy mi szeretnék lenni, és hogy mivel szeretnék foglalkozni. Rengeteg dolog érdekel, de könnyen elvesztem a motivációmat, ha nehézségekbe ütközöm, ennek ellenére mégis szeretek effajta kihívásokat állítani magam elé. Van a szemem előtt egy álom életmód, ami felé mostanában kezdek babalépéseket tenni, és szeretném, ha képes lennék ezt a jövőmbe is beépíteni. Szeretnék nyugodt életet élni, pontosan szervezett idő és rendszer alapján létezni. Ebből következik, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy halasszak egy évet. (A gap year alatt ugyanis nagy valószínűséggel tönkre tenném az életemet. Sweet dreams.)

3) Szeretnék valami olyan szakot választani, amin belül a jövőben kiélhetem a kreativitásomat. Ez egyfajta hajtógépezete a lényemnek, egy hétköznapi irodai munkával pedig nagy esély van rá, hogy lassú folyamatában vágnám el a torkomat.
Az egész alkotóvágyamat tekintve szóba jöhetnek design szakok, amik közül a fashion design még érdekelne is, bár egyelőre nem látom magamat szerves részeként egy ilyen dolognak. Emellett amúgy a fashion design foundation yearen gondolkoztam még el, de azt is nagyon távol látom magamtól. Vagy ott van a multimedia design & communication, ami elméletileg kreatív vénát igényel, és még az informatika érettségim is jó lenne hozzá.

4) Érdekel a környezetvédelem. Ennek következtében pedig alig pár hete rábukkantam a környezetmérnök szakra. Ez önmagában nem kecsegtetett túl sok mindent, amíg rá nem jöttem, hogy az Aarhuson van environmental management, olyan szakleírással, amit nekem találtak ki. Egy dániai továbbtanulásos előadás után pedig kezdem erősen fontolgatni a lehetőséget. (Még anyukámmal is beszéltem róla, ami önmagában is egy különös dolog, hiszen tudni kell rólam, hogy borzasztó nehezen kommunikálok a szüleimmel a számomra fontos dolgokról.)
Ahhoz, hogy ezt egyébként kivitelezni tudjam, sürgősen fel kellene vennem a biosz faktot és leadni az időpontjával ütköző magyart. Az elsővel kapcsolatban vannak kétségeim (meg a tanulási képességeimmel is), az utóbbi viszont igazából csak felüdülés lenne, ugyanis amúgy sincs sok értelme az állítólagos emelt magyar tanulásnak a jelenlegi fakultációs tanárnő mellett.

5) Abban az esetben, ha nem találom ki időben, hogy valóban mi szeretnék lenni, utolsó mentőövként a nyelvi szakokat találtam ki. Itt elsősorban a japán érdekel, bár igazából anglisztikán és germanisztikán átlendülve bármilyen nyelvet szívesen tanulnék. A kolozsvári Bebes-Bolyait nézegettem ezzel kapcsolatban, meg persze ott van az ELTE is. De ez tényleg egyfajta: ha-nincs-más.

Azt hiszem, egyelőre ennyi, aztán lehet, hogy majd még felbukkanok fejleményekkel meg további ötletekkel.
Legyen szép napod,
Hanka ♥️

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése